Čo čítam (1)

Rád čítam knihy. To je takú kúl to hovoriť a veľakrát to hovoria ľudia, čo sa radi vidia ako ľudia čo radi čítajú knihy a častokrát nečítajú. A možno som taký aj ja. V knižnici mám pomer prečítaných/neprečítaných kníh asi 1/3… ale to je asi dobre. Dnes vám chcem ukázať zopár kníh, ktoré som čítal v poslednej dobe a ktoré možno môžu baviť aj vás.

(Linky na knihy budú smerovať v prípade slovenských/českých verzií na martinus.sk, lebo sú rýchli, milí a mám ich rád a v prípade anglických na bookdepository.com, pretože majú v cenách knihy zarátané aj poštovné a nečakajú vás žiadne prekvapenia).

Problém troch telies

Mám rád sci-fi. teda, asi tak ako klasickú hudbu – že ho raz za čas zaradím do repertoára.  Neuromancer mi kedysi odpálil dekel do vesmíru, Kulhánkove sci-fi/fantasy knihy mi ho zas zobrali do hlbokého podzemia a odvtedy raz do roka dostanem chuť na niečo vymakane napísané a totálne odtrhnuté od reality v ktorej žijem. nedávno mi kamarát spomenul knihu Liou Cch’-sina Problém troch telies. Objednal som si ju, chvíľku ju chladil v knižnici, ale keď som ju začal čítať, išla so mnou všade. Neznášal som, že električky nestoja v zápchach a že musím kde tu pracovať a komunikovať s ľuďmi, pretože to všetko mi kradlo čas strávený s tou skvelou  knihou.  Reálie čínskej kultúrnej revolúcie, dobre vyrešeršovaná fyzika, filozofické presahy plus mrazivá atmosféra rozľahlého vesmíru ma brutálne chytila a presne trafila do mojej aktuálne sci-fi chuti. Dvadsať strán pred koncom som už znova klikal na Martinus.sk, objednával druhý (Temný les)tretí (Spomienka na Zem) diel. Ináč, musím upozorniť, že som zabrzdený a kniha vyšla v Číne už v roku 2006, svetový úspech zožala už v 2014 – 2015 (prestížna cena Hugo a nominácia na Nebulu), t\akže to nie je žiadna novinka, ale tak, mám už svoj vek a právo byť pozadu 🙂 Knihu vám však veľmi odporúčam, ako spôsob odtrhnúť sa od reality všedných dní a uletieť si od politiky, hroziacich ekokatastraof a globálnych problémov do… sveta politiky, ekokatastrof a emzáckej invázie 🙂

Donbas – Svadobný apartmán v hoteli Vojna

Ak sa od reality odtŕhať nechcete a práveže sa chcete ponoriť do nadmieru aktuálnej témy, ktoré sa nám naži odohráva za hranicami, kúpte si túto knihu od reportéra Denníka N Tomáša Forróa, ktorý strávil niekoľko mesiacov v sepratistických oblastiach na východ Ukrajiny. Tomáš sa na Donbase, v Luhansku a Donecku vyzná, má tam kontakty a sprostredkúva lokálny aj celkový pohľad na vec. Keď začnete knihu čítať s nejakým veľmi dobre zakoreneným názorom, myslím, že bude trochu nahlodaný. Postupne zistíte, že jasne zvaliť vinu za to, čo sa v oblastiach ďaleko od Kyjeva a blízko k Rusku udialo a deje bude s pribúdajúcimi faktami čoraz ťažšie. Mix chudoby, zúfalstva, pocitu zabudnutia, kriminality, bezprávia a testosterónu tam za posledných 20+ rokov vytvoril výbušnú zmes, ktorú uhasiť bude stáť veľa práce, času a prostriedkov. Ak chcete mať aspoň náznak porozumenia a insightu do situácie, táto kniha je skvelé informačné minimum, navyše napísané pútavým, zrozumiteľným a štýlom s krásne vyváženým rozumom a emóciami.

How to diagnose and fix everything electronic

Nesmejte sa! Môj otec bol elektrikár-nízkoprúdar a vo mne sa nejakým zázračným spôsobom, napriek tomu, že moju výchovu aktívne ignoroval prebudili elektrikárske bunky. Viem dosť lajbavo pájkovať, chápem funkcie základných elektronických súčiastok a milujem vôňu v obchode GM Electronic! Aj preto, keď som uvidel vo výklade túto knihu, do minúty som ju mal v rukách. Americký týpek vás prevedie od úplných základov témou opravy elektroniky (TL;DR – na vine je skoro vždy kondenzátor). Ukáže vám ako si zariadiť svoju elektrodielničku, ako rozoberať a skladať techniku, na čo si dať pozor a ako si to užiť. Ak vás  téme len trochu baví, choďte do toho. Okrem dobrého pocitu z opravenej veci môžete napríklad počas dlhých večerov vykukávať na bazoši pokazené Playstationy za 20€, vymeniť v nich súčiastky v súhrnnej cene 3 eurá a predať ich za 150. Je to ako záhradkárčenie, len vás z toho bude bolieť chrbát na iných miestach. Kniha je tuším dostupná len v angličtine, napríklad tu.

Facebook: The inside story

Steven Levy je redaktor časopisu Wired, ktorý dlhé roky píše o technológiách a teda aj o Facebooku. S Markom Zuckerbergom robil množstvo rozhovorov a myslím, že aj on sám vyjadril, že dlho bol fanúšikom jeho samotného, aj sociálnej siete, ktorú vybudoval. Za posledné roky sa to však zmenilo. Kniha je skvelým vhľadom do situácie v manažmente firmy, ktorej produkty mesačne využíva okolo troch miliárd ľudí a pre mnohých z nich je hlavným zdrojom informácií o svete. Ukazuje, ako Facebook ignoroval varovania o masívnom zneužívaní svojich služieb na šírenie dezinformácií, nerozumel trhom na ktoré vchádza (pretože pre ne často nemal určeného zástupcu hovoriaceho jazykom príslušnej krajiny), všetky rozhodnutia podriaďoval výhradne záujmom ziskovosti a rastu. Ukazuje na rolu Marka Zuckerberga, ignorujúceho metriky a jasné fakty, ktoré ukazovali, aké úlohy Facebok zohral pri odchode Británie z EÚ, víťazstve prezidenta Trumpa, či získavaní podpory pre filipínskeho diktátora Rodriga Duterteho. Ak ste mali pocit, že Facebook je najmä dobrý nástroj, ktorý umožňuje aby zazneli hlasy bežných ľudí a pomáha budovať lepší svet, prečítajte si túto knihu. Prejde vás to.

Pena dní

Boris Vian je francúzsky umelec, ktorý okrem iného napísal zaľúbenú knihu. Smutný, existencialistický, zaľúbený príbeh plný zvláštnych zvratov odohrávajúci sa uprostred bláznivého sveta vás zahreje pri srdiečku. Až mi bolo ľúto, že som to čítal až teraz, vo svojich zatvrdnutých, ironických, otrávených štyridsaťjeden rokoch. Taký Malý princ na LSD. Skúste to, ale nič negarantujem 🙂

 

Toto je prvý diel série o tom čo čítam. keď prečítam nejaké ďalšie knihy, zase sa ozvem. A pokojne mi pošlite nejaké tipy, kontakty nájdete tu.

 

Ak sa ti ľúbi, pozdieľaj!